onsdag 21 juli 2010

Slipning av betongvalvet

Endast lätt slipning för att kapa toppar och skägg.

tisdag 20 juli 2010

Gjutning av entéplan

En av de stora dagarna var denna dag, äntligen gjutare dag.
Sov väldigt dåligt trots att kroppen skrek sov, hjärnan hade fullt upp med att gå igenom alla detaljer. Det är lite svårt att ändra något när det väl är gjutit.


Innan gjutning, lägg märke till de tre små gröna apparatdoserna som Johan och Jonas satte i natt.

Givetvis så armerades det hela morgonen, faktiskt ända tills betongen började rinna. Sista armeringen var en extra kantförstyvning som sattes i Leca-blocken och bokades ner. Givetvis kom betongbilen 1 timme tidigare än väntat men vi fick ändå allt på plats.

Klockan 10:28 började betongen rinna, teamet på plats: jag, Dick och Ove.
Hela klanen Jönsson samlade i trädgården för att se på.

Klockan är nu 10:47 och slutet närmar sig. Slodning och avslutning.

Även Konrad var involverad, han lyckades rädda min dränering när han fick stopp på betongkillens försök att dumpa överbliven betong på dräneringen.
 En glimt av betongbilen...

När man tror det är över så släpper en förankring till golvvärmen, lite kladdigt och svårjobbad reparation. Sätta ett buntband i blindo runt ett värmerör bergravt i betong med 16mm sten, fick lära mig att betong svider och torkar ut huden väldigt effektivt.
Elisabeth och Mattias tvättade bort betong som rann ner längs väggarna i källaren, ståendes under det nygjutna taket.
Resten av dagen ägnades åt materialvård, bad i poolen och återlämning av lasrar etc..

måndag 19 juli 2010

Golvvärme i entréplan

Dåligt uppdaterad blogg, energin för bloggandet är på väg tillbaka och skall försöka rekapitulera vad som hänt sedan den 18/7.

Glada bröder som lägger golvvärme i det kommande entréplanet. Tre slingor skall läggas.
Vi började med första slingan som är för badrummet, inte det mest triviala starten med alla avloppsrör. Men vi är lite envetna så det gick vägen. Efter badrummet följde det nya hallen.
När det var dags att påbörja matsalen så upptäckte vi att det till vår fasa saknades 3m slinga, vilket vi tack och lov upptäckte innan vi påbörjade läggningen. Vi upptäckte att de kryptiska små siffrorna som står på slangen med jämna mellanrum betyder löpande meter från produktsionsbatch.
En snabb runda till Hisingens Rör & VVS och en ny slinga var beställd för omedelbar upphämtning hos deras leverantör, Hisingens Rör & VVS är snabba men de är otroligt duktiga på att ta betalt. Är man inte vaken så ryker budgeten snabbt.
En bild på gårdagens putsning.
 Många rör blir det, lätt att bli upprörd över röran av rör.
Glömde att nämna att när jag fixade slang till matsalen så drog Johan och Jonas vattenrör för toalett, dusch och handfat. Matning kommer från källaren och går till handfatet, från denna position går sedan rör till toalett och till dusch. Inga rör i ytterväggar här inte. Vattenrör markerade med lila färg.
 Alla slingor är lagda och Johan damsuger upp najtråds bitar och annat skräp som vi inte vill ha i golvet.
Vattenrören är på plats men kan behöva lite uppstyrning för att förenkla gjutningen, hur detta nu skall gå till.

Vi höll på till klockan 01:00 med tillägsarmering och finjusteringar. Eftersom vi hade tillgång till outtömliga mängder armering så blev extra armering längs alla värmerör.
Jonas och Johan roade sig med att dra elen för uttagen i källartaket, de hade en aningen frustrerande uppgift att pilla in stela VP-rör under all armering och få det ihopkopplat.

söndag 18 juli 2010

Putsning och armering

Mobiliserat hela styrkan, Dick, Johan och mina föräldrar. Farmor trollade i köket och tog hand om barnen, farfar handräckte, Johan körde tombolan, Dick putsade, och jag monterade avlopp.

Allt som skulle putsas blev klart och det tog 6 timmar att putsa upp.

Själv försökte jag placera avloppet på rätt ställe och med korrekt fall, inte helt enkelt fick jag erfara. En hel del armering i vägen men det löste sig efter 6 timmars slit. Bara tilläggsarmeringen för den armering som kapades tog 4 timmar för två ynka avlopp.

Alla sidor fick extraarmering och kantförstärkning med 16mm järn lades ut som avslut.

När vi nästan var klara kom bror Jonas med familj från Stockholm, med fler händer tillgängliga så sattes de snabbt i arbete med att montera ytterformen för plattan. Plank på 220x45 ställdes på högkant längs omkretsen på utbyggnaden.

lördag 17 juli 2010

Armering fortsätter

Egentligen var det meningen att grunden skulle putsas på utsidan men vädret tillät inte detta. Hade lurat hit Mattias som tombolaoperatör men det fick bli att armera färdigt stödet för värmerören.
Började med att hämta 20 säckar putsbruk och vattentätare, två rundor med Mattias som bärhjälp.

Fick lite onda aningar om valvhöjden och ett antal uppmätningar visade att vi satt valvet 30mm för högt, kaos. Snabb överläggning med armeringsexperterna så fick vi tillstånd att skruva ner valvet 30mm. En intressant och läskig uppgift, det knakade gott när valvet sjönk i omgångar när vi skruvade ner hela rasket med armering och bjälkar. Det tog nog 2 timmar att genomföra 30mm sänkning men resultatet blev perfekt.

Efter hämtningen och valvsänkningen armerade vi upp värmerörsstativet, vilket tog resten av dagen.

fredag 16 juli 2010

Armering

Påbörjade armeringen av valvet, ett tungt och ryggansträngande arbete.
Valvet behöver egentligen bara underkantsarmering, på ett valv utan barande väggar eller punktlaster kommer de största spänningarna i underkanten.
Först lades monteringsarmering, 10mm cc1000 på 2cm distansklossar i längdriktningen (valv på 7x5m, åt 7m hållet).
På monteringsarmeringen lade vi huvudarmeringen, 10mm cc150 på 5m hållet. Huvudarmeringen är den viktigaste och skall ta upp de största lasterna.
På huvudarmeringen kommer sedan fördelningsarmering som går tvärs huvudarmeringen, i samma riktning som monteringsarmeringen, 10mm cc200 på 7m hållet.
Kortsidorna förstärktes så att fördelningsarmeringen upp till 1m in från sidorna har cc100.

Armeringen najades i ändarna och skarvarna vid utläggningen och när huvud och fördelningsarmeringen väl var på plats så diagonalnajades hela kakan, man najar inte alla korsningar utan najar varannan diagonal. Fick en grundkurs i najning, efter en dags arbete kunde jag hålla 20% av hastigheten som en van najare. Det ser inte svårt ut men det är det kan jag lova.

Avslutade kvällen med att påbörja "stativet" för golvvärmerören som skall ligga 50mmm ovanför fördelningsarmeringen. Med distanslister på 40mm och sedan 12mm armering på detta med cc350 fick vi efter lite experimenterande ett bra bärande underlag för värmerör.

torsdag 15 juli 2010

Planeringsdag

Regnet öste ner i omgångar så det fick bli en planeringsdag, inget speciellt hände.

onsdag 14 juli 2010

Valvning

Fullt pådrag, Johan och mina föräldrar kom vid tio-tiden. Farfar ordnade upp i garaget och hantlangade mig och Johan. Farmor satte fart i köket.
Fått hem allt virke från Bejer redan vid 11-tiden, planlaser från Cramo och arbetet med valvet kunde börja.
Först täckte vi golvet med presenning för att skydda mot repor sedan måttades det enligt konstens alla regler och tre-beningarna placerades ut, nio stycken totalt. På dessa sattas klykor och sedan bockryggarna.
Avmätt med planlasern så kände vi oss nöjda med att ligga inom 2mm över hela ytan.
På bockryggarna skall sedan spikreglarna läggas med cc20, kapning till rätt längd.
På spikreglarna lades sedan 12mm plyfa som spikades med 40mm 1,7mm galvad spik. Man måste vara noga med att det är lätt att riva innifrån, större spik inslagna från ovansidan är bannlysta. (svåra att få bort när det är ett betonggolv i vägen)
Med stor koncentration och önskan om att få det klart på en dag fortskred arbetet i rask takt. Kapa - Spika - Måtta - Tänka.
Vi blev klara vilket kändes underbart, ingen av oss hade valvat tidigare men vi har alla en viss erfarenhet av att räkna och läsa manualer.

tisdag 13 juli 2010

Beijer

Valvmaterialet hämtades och det som saknas nu är spikreglarna som skall sättas cc20 på bockryggarna, bockrygg motsvarar bärläkt på ett golv och spikreglar motsvarar golvreglar. På spikreglarna skall själva gjutformsbotten läggas, 12mm 3-lager plyfa.
Efter ett antal samtal med snickaren om vad för reglar han vill använda till väggar etc. så kommer spikreglarna och plyfan att återanvändas i senare skede.

Fick iväg en offertförfrågan till Beijer på:
35st 45x120mm 4800mm långa väggreglar som skall användas som spikläkt
35m2 12mm 1200x2400mm plyfa
plus puts till utsida källarvägg
vattentätare till puts
...
Fick snabbt svar med tilltalande priser, skönt att slippa dra runt halva stan för att hitta bra pris när man har det runt hörnet.

måndag 12 juli 2010

Jakten på stämp

Att hitta stämpor till det kommande valvet var inte helt lätt. Efter att ha åkt runt stan halva dagen i jakt på valvmaterial utan att lyckas men med en lärdom om att det förvaras centralt i Halmstad var desperationen hög.
Systemet som är det vanligaste är Periform och efter lite samtal med en tekniker i Halmstad så skickade de en ritning på stämpningen och lista på vad som behövs, lyckligtvis så löste sig tillgången på material med en byggplats som skulle skicka ner saker till Halmstad och jag slapp därmed frakt på 2500kr.

söndag 11 juli 2010

Puts av östvägg

Med risk för regn så tillverkades ett regnskydd för östväggen, presenning - tamp - talja och block, vi hade gjort oss ett duschdraperi i XXL.

Själv var jag idag den enda hantlangaren, försökte få till lite sysslor och samtidigt hålla koll åtgången av puts för att hå¨lla tombolan igång. Nedan rensar jag efter gårdagens putsning, kommer alltid en och annan klick puts på golvet som behöver skrapas bort. Tack och lov är golvet mycket plant och vi använder B-bruk som inte fäster särskilt bra på betong.
A-bruk (ren cement) blir betong om man blandar med sten
B-bruk (cement, kalk och sand)
C-bruk (kalk och san

lördag 10 juli 2010

Puts av sydvägg

Sydväggen fick sig en ny yta dagen till ära, efter en lektion i slamborstning så fick även jag pröva på hantverket. Inte riktigt så lätt som det ut, eftersom vi gjorde sydväggen idag som har skugga hela dagen så var det ett utmärkt objekt för en nybörjare (samma tork över hela ytan).
Som synes så putsar man över alla dosor och gräver sedan fram dem när ytan putsen är så torr att man lätt kan trycka en spik igenom. Gäller att man vet var man satt dem, det underlättar kan jag intyga. För att putsen inte skall fylla dosorna så proppar man dem fulla med mjuk isolering som sedan underlättar när man karvar ut putsen.
Även idag fick vi hjälp av Johan som blandade puts på löpande band.

Även William drog sitt strå till stacken, han skar rent golvsmygen efter stockning. Vid stockningen blir det alltid lite tjockare i botten och det behöver fixas för att inte ge en tjock kant vid golvet.

fredag 9 juli 2010

Puts och dosor

Med bättre väder fortsatte arbetet, dosor sattes upp och spändes in med fogskum. Det finns inget kladdigare än ohärdat fogskum, klistrar överallt och går inte att få bort men när det väl torkat är det lätt att skära.

Hur man än försöker så blir det alltid för mycket fogskum, det expanderar länge som synes. Den gula slangen är rester från äventyret med Göteborgs Energi, passar utmärkt för HDMI kablar etc till TV.
Till dagens aktiviteter kom bror Johan till värdefull undsättning, bra hantlangare växer inte på träd de bor i Majorna.
Temperaturen låg tämligen hög både i arbetstempo och vädermässigt. Väggen bakom Johan torkade lite väl snabbt och fick glättas istället för slamborstas, den sk. torken kom lite väl fort och vi hann inte med i svängarna.
I nästa bild stockar Dick med stockbrädan, stockbrädan drar man längs två lister som man sätter upp som har den tjocklek som man vill ha putsen på.
Och den färdig stockade ytan ser ut som följer:
När det är stockat väntar man på torken, om man vill slamborsta så skall ytan ha lite motstånd. Så torr att man inte får bruk på fingrarna när man känner, när man trycker på ytan skall den vara mjuk under. För att glätta ytan väntar man ytterligare tills man man bara kan ana att putsen är mjuk under ytan.

torsdag 8 juli 2010

Blev ingen puts idag

Den stora putsardagen regnade bokstavligen bort idag. Dagen började med bra väder och förberedelserna började, farmor och farfar kom för att ta hand om barnaskaran, 20 säckar putsbruk och lite rätplank hämtades, husputsen skars bort och sista skiftet på innerväggen lades, gropen städades.
När Mattias blandat första tombolan med bruk för sista skiftet kom regnet, med nöd och näppe fick vi murat. Överblivet bruk gick till att mura in lite flexrör. Med regn kan vi inte putsa, bara att gilla läget. Regnet tilltog mer och mer och vi var tvugna att montera avrinning för stupröret som mynnar i gropen för att inte göra den till en pool.
Upphängning av 160mm PP-rör för att leda ut takvattnet.

Med Mattias hjälp så fixade vi resten av doserna som skulle in i väggarna, tur att Mattias var med för han noterade att vi inte markerat ut någon dosa för strömbrytare till belysning. Satte även upp ett vägguttag och LAN uttag högt upp i ett hörn för en tilltänkt trådlös LAN.
Efter dosövningen var det dags för urstädning av grop, nedmontering av ställningar osv.. Vid detta laget stod det 1cm vatten på hela grunden och efter ett snabbt samtal till Magnus så hade vi en våtdamsugare. Det blev 40 tömningar sedan var vattnet borta.

onsdag 7 juli 2010

Flexrör och dosor

Inget murande idag, koncentrationen låg på dragning av flexrör, montera dosor, fräsa ut för dito i Lecablocken.
Tänkt var att ha en TV på sydväggen enligt konstens alla regler, planerade för en 46tum med centrum 1000mm över golv. Måttade upp ögonhöjd när man sitter i soffan och det hamnade runt 1000mm.
Sittandes i tänkt soffa med ögon på 1000mm höjd och 2500mm avstånd från TV så uppfyller vi nästan både THX och SMPTE´s rekommendationer. Med en 50tum så uppfylls rekommendationerna fullt ut.

Ljudet är planerat för ett 7.1 system och högtalarplaceringen ligger helt inom spec. Fronthögtalare på 25grader, mitthögtalare på 100grader och bakre på 145grader.

Jag och William tejpade upp alla spår som skulle tas upp i Leca blocken samtidigt som Elisabeth fixade dosor för vägguttagen sedan skar jag med diamantkapen och William bilade ut spåren. Dosor sattes upp och flexrör drogs vid 23:30 gav vi upp för då var vi så trötta att vi bara inte orkade mer. Då hade vi klarat av 4 högtalare och grunkset vid TV. Grunkset består av ett 50mm rör som går från sockelhöjd och 800mm upp för att dölja sladdar till TV, två uttag för nätspänning med plats för två kontakter i varje samt samlingsdosa för alla högtalarkablar samt en dubbel LAN kabel anslutning.

tisdag 6 juli 2010

Innervägg

Nu börjar rören vara i vägen, filurade länge hur vi skulle få fast dem utan att skada rören. Men den enklaste lösningen är oftast den bästa, vi satte buntband runt knippena, borrade hål och pluggade i väggen, skruvade genom buntbanden och vips var de infästa i väggen.
Där den gamla matkällaren varit var det exakt 10cm mellanrum mellan husvägg och nya vägggen, cellplastblocken som blivit över från grundisoleringen passade perfekt som utfyllnad.
Dagen innan murade vi till bruket tog slut så dagen fick börja med en runda till Beijer för att bunkra 20 säckar B-bruk a 25 kilo. Sedan var det bara att ta plats i den stekande solen och arbeta på riktigt.
Fick nästan klart hela innerväggen, sista skiftet får vänta tills vi kapat ner lite puts från huskroppen och kapat rent ovanför dörren.
Lärde mig två saker idag:
  1. Att inte kapa av stuprör utan hjälm, fick hela anslutningen till rännan när den skakade loss under tigersågningen.
  2. Hur man fogar ett murverk. Med en murslev som ser ut som en munspatel med handtag och en träplatta med handtag för murbruket. Utrustad och upplärd så fick jag uppdraget att foga hela ytterväggen på utsidan.

måndag 5 juli 2010

Murning av topplagren

Tog vid där vi slutade igår, vi märke väl att vår extrahjälp av Johan och Mattias inte var närvarande. Dick murade och jag gjorde allt annat. Fick lära mig att köra blandaren och att bedöma vattenmängd utifrån brukets beteende i trumman, alltid tyckt detta vara lite magiskt men när man nu lärt sig hur det flyter runt vid rätt vattenmängd så är det enkelt.
Undrat sedan vi började med murningen vad urgröpningen i kanten är till för, Dick har varit väldigt noga med att urgröpning alltid hamnar mot urgröpning och slätsida mot slätsida. Man fyller urgröpningarna med bruk och när den stelnat så låser "brukcylindern" blocken från att glida i sidled gentemot varandra, en slags armering med andra ord.

Topplagret med block är också lite speciell, de skall ligga upp och ner med de horisontella spåren neråt. Allt för att ge en slät ovansida och en extra skjuvarmering för topplagret.
 Ock så här der skönheten ut efter dagens arbete. Lägg märke till balken över fönstret, Leca blocken är tunga med balken var enormt jobbig. Den lades dit bland det sista vi gjorde på yttermuren när vi redan var lite sega i armarna, inte blev det lättare av att den skulle läggas med precision och utan att klämma fingrar.
Den eminenta ställningen som vi pysslat ihop av pallar och lösvirke monterades ner och planering av innerväggen påbörjades. Lite lättare block, samma dimensioner som övriga fast iställer för 25cm tjocka är dessa bara 12cm tjocka och saknar armeringsspår och urgröpning.
När väl stolparna för mursnöret och skiften markerade så började vi på innerväggen, vi la 4 skift och lade bruk mellan husvägg och den nya väggen för att få stabilitet. Anledningen till att muren uppförs med ett liten avstånd till husväggen är att husväggen inte är helt rak på vertikalen.
Enkla och tillsynes triviala beslut måste tas hela tiden, som att bestämma på stående fot vilket karmyttermått som den nya dörren skall ha. Den gamla har 60cm vilket är lite trångt, den nya får bli 90cm som är en av standardmåtten för en innerdörr.
På bilden kan man skönja den blivande inspektionsluckan för golvvärmerören och elen (under stegen).
När bilden nedan togs så var armarna så sega att det var jobbigt att hålla kamran. Fick för mig att jag skulle avsluta dagen med att bära in den sista pallen med murblock innan det var dags att sluta för kvällen, två och två ner för stegen som trappträning på gymmet. Pallen skulle ner det var bara en fråga om man ville börja morgonen med detta eller få det överstökat. Bilden ger också ett liten intryck av hur rummet kommer se ut innefrån.

söndag 4 juli 2010

Källarväggar tar form

Tog upp gårdagens arbete vid 10-tiden, gänget samlades över en kopp kaffe. Jag, bror Johan, Mattias och Dick inmundigade kaffe på altanen och gick igenom dagens arbete.
Minst fyra skift med Leca block skulle läggas och vi hoppades på att de utlovade skurarna skulle utebliva. Regnet hängde i luften och under förmiddagen fick vi smaka av ett par droppar, enligt yr.no 0.8mm under två timmar. Perfekt väder för murning 20 grader och ingen sol.
Under första skiftet började vi finna våra roller och när vi påbörjade dagens andra skift hade vi alla funnit våra roller. Mattias blev brukblandarmästare, jag placerade murblocken och kapade bitar, Johan hjälpte Mattias och langade murblock, Dick lade murbruk och kontrollerade mina läggningar.
Mattias blandar bruk under stor koncentration, konsten är att få en blandning som tas emot av Dick utan kommentar.
Med två kärror bruk per skift och 3 säckar per kärra så producerade Mattias och Johan totalt 2500kg färdigt bruk idag. Armar segnade och svetten lackade.
Att hantera Leca murblock är lite speciellt, untan handskar är händerna förstörda efter 10 minuter. Leca blocken har extremt vassa kanter överallt och hårda är de. En av mina uppgifter var tillpassning av blocken, diamantkap och yxa. Dammet yrde och mina ben är numera nyblästrade.
Ja alla har vi något att göra....


Dick gick igenom alla hemliga knep för att passa in blocken,en liten vetenskap i sig att få det perfekt.
Till sist så kom vi så högt att det började bli dags att bygga upp en "landgång" längs muren. Med hjälp av pallarna från Lecablocken och blandat virke funnet i trädgården så lyckades vi få till en landgång. När den väl blev krysstagad blev den enormt stabil, som fast golv. Det tog drygt en timme att samla virke och snickra upp men det var det värt.
Gamla dörrar, balkong golv, slattar från altanbygge, plyfabitar från vinden osv....
Efter ett gott jobb väntade belöningen på altanen, en härlig grillmiddag på altanen med öl och eftersnack.